Lieren – Maritiem & Scheepvaart

22-08-2018

Elektromotoren lieren in de maritieme sector en scheepvaart. De kracht van Kolmer

Lieren zijn er niet alleen in veel verschillende vormen en maten. Nee, de lier wordt ook voor verschillende toepassingen gebruikt. Van een eenvoudige, standaard lier voor een kabel op een trommel te rollen tot een ingewikkelde toepassing op een grote hijskraaninstallatie. Bij Kolmer Elektromotoren hebben we de juiste elektromotor voor zowel de lier van uw schip als voor de lier voor een hijskraaninstallatie.

Oplossingen:

Lieren

Lieren. De kracht van Kolmer Dat er lieren aan boord van schepen worden gebruikt ligt voor de hand. Maar er is nog een mooie toepassing voor een elektrische lier. Deze vinden we in de visserij. De elektrische lier in de visserij vervangt de hydraulisch aangedreven lier. De nadelen van hydrauliek olie in een bovendekse opstelling…

De rol van een lier in de maritieme sector en scheepvaart

Een lier, ook wel bekend als windas, is een werktuig dat wordt gebruikt om lasten te hijsen, te vieren of te positioneren. Het bestaat uit een trommel waar een kabel of ketting mee omhoog gehaald kan worden. Een lier komt voornamelijk voor op de scheepswerf, maar heeft ook andere toepassingen. De aandrijving van een lier kan op verschillende manieren. De elektromotor is er hier één van, maar ook een hydrauliek motor of een luchtmotor kan de lier aandrijven. De taak van de lier bepaalt mede de uitvoering van de aandrijving.

De maritieme toepassingen van een lier

Zoals gezegd kan de lier op verschillende manieren toegepast worden. De meest bekende toepassing van de lier is om het anker van een schip omhoog te halen. Maar dat is dus niet de enige toepassing. Lieren worden bijvoorbeeld ook gebruikt op een hijskraan. Met de diverse lieren op een kraan kunnen alle bewegingen van de kraan gecontroleerd worden. Een zeer bekende hijskraan waar de elektromotoren van Kolmer Elektromotoren toegepast zijn, is bij de berging van de Costa Concordia in Italië.

Wij hebben een project opgeleverd in Rusland waar we met een aantal zeer grote lieren een ponton moesten voortbewegen. Om een ponton van die afmetingen te verplaatsen, zijn lieren nodig met een grote capaciteit. Deze lieren worden dan ook uitgevoerd met elektromagnetisch bedienbare remmen. Dit om een juiste positionering van het ponton te garanderen.

Ook hebben we in de industrie van het baggerwerk onze sporen verdiend. In dit geval worden de lieren gebruikt om de zuigmond over de bodem te laten gaan voor onder andere het verwijderen van slib of het opzuigen van zand op een zandwinning.

Maatwerk elektrische lier motoren voor de scheepvaart en maritieme sector

Aangezien de lier op veel verschillende manieren toegepast wordt, moet de klant qua liermotor de keuze hebben uit veel opties. Bij Kolmer Elektromotoren staat maatwerk centraal, de lier wordt specifiek gemaakt voor de door u gewenste toepassing. Moet er alleen een kabel op een trommel gerold worden? Dan volstaat een vrij standaard model elektromotor. Vindt de lier zijn toepassing op een grote hijskraaninstallatie? Dan zijn de gestelde eisen aan de elektromotor veel groter.

Alle door ons geleverde, geproduceerde en gemodificeerde elektromotoren worden uitvoering, in het bijzijn van de klant, getest. Niets wordt door ons aan het toeval overgelaten.

Meer weten over onze mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


"Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om het naadloos op onze vraag aan te sluiten. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!"


Een van onze klanten

2019-02-05T15:37:53+01:00

Een van onze klanten

"Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om het naadloos op onze vraag aan te sluiten. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!"