Kaapstanders – Maritiem & Scheepvaart

22-08-2018

Elektromotoren voor kaapstanders in de maritieme sector. De kracht van Kolmer

De kaapstander is een onmisbaar element in de maritieme sector. Een kaapstander, ook wel windas genoemd, is een verticale ankerlier die gebruikt wordt om meertrossen te hieuwen. Hij helpt dus bij het inhalen van de trossen van een schip. Vaak wordt er een hulplijn gebruikt voor het binnenhalen van de hoofdlijn. Hiermee kan een schip veilig worden afgemeerd aan de kade. Kaapstanders worden elektrisch, hydraulisch of pneumatisch aangedreven.

Een kaapstander is een elektromotor gekoppeld aan een tandwielkast. Daar bovenop bevindt zich de verhaalkop. Vaak wordt een kaapstander ook gebruikt in combinatie met een afmeersysteem.

Oplossingen:

Kaapstanders

Kaapstanders. De kracht van Kolmer Een kaapstander is een verticale lier die wordt toegepast aan boord van schepen en op de kade. Ze worden gebruikt om zeilen mee te trimmen en ook de grotere zeeschepen mee af te meren aan de kade. De kaapstander is een onmisbaar element voor de scheepvaart. Hij helpt bij het…

Voor alle omstandigheden de juiste oplossing

Over het algemeen draait een kaapstander op een steiger die zich aan de waterkant bevindt. U kunt u dus wel voorstellen dat de (weers)omstandigheden extreem kunnen zijn. Van extreme kou in Rusland tot direct in de zon in Koeweit. Voor al deze omstandigheden hebben we bij Kolmer Elektromotoren de juiste oplossing. Zelfs wanneer de installatie gebruikt wordt voor het laden en lossen voor olietankers en de omgeving verandert in een Ex zone.

Kaapstanders worden toegepast daar waar mensen hulp nodig hebben voor het inhalen van een kabel. Dit maakt het werken op de kade toch wat eenvoudiger én veiliger.

Elektromotoren gekeurd volgens de ATEX regels

Vooral bij olie-installaties zijn de voorschriften erg streng. En dat is natuurlijk niet voor niets, want men kan natuurlijk geen enkel risico lopen dat een vonkje uit een elektrische apparaat de oorzaak is van een explosie. Alle motoren die we bij Kolmer Elektromotoren verkopen, zijn gekeurd volgens de Europese ATEX regels en kunnen ook voldoen aan de wereld dekkende IECEx regels.
ATEX staat voor ‘ATmosphères EXplosibles’. Dit omvat twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Vanaf 1 juli 2003 moeten Europese organisaties waar explosiegevaar bestaat, voldoen aan de ATEX 153 richtlijn en de ATEX 114 richtlijn.

Om de ATEX filosofie wereldwijd van toepassing te maken, is de IECEx codering afgegeven door de International Electrotechnical Commission. Deze commissie houdt zich bezig met wereldwijde standaardisatie van normen met betrekking tot elektriciteit en elektronica.

Een scala aan elektromotoren

Voor de kaapstander hebben wij een scala aan elektromotoren ontwikkeld. Elektromotoren waarbij we verschillende combinaties kunnen maken. Wilt u de motor voorzien van een rem, zodat de verhaalkop direct stilstaat na het loslaten van de schakelaar? En wilt u deze remuitvoering ook explosieveilig geleverd hebben? Dat is voor Kolmer Elektromotoren geen enkel probleem.

Wij ontwerpen en produceren al jarenlang elektromotoren die voldoen aan uw specifieke eisen. Want naast het leveren van standaard elektromotoren ontwerpen en produceren we ook motoren op maat.


"Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om het naadloos op onze vraag aan te sluiten. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!"


Een van onze klanten

2019-02-05T15:37:53+01:00

Een van onze klanten

"Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om het naadloos op onze vraag aan te sluiten. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!"