Voortstuwing – Duurzaamheid & Innovatie

22-08-2018

Elektromotoren voor verduurzaming in voortstuwing. De kracht van Kolmer

In de scheepsvaart is innovatie en verduurzaming ook aan de orde van de dag. Duurzaamheid moeten we in deze branche gaan zoeken in het besparen van energie. Maar hoe? Een mooi voorbeeld is de voortstuwing van een schip. In een schip is een verbrandingsmotor ingebouwd. Deze motor drijft een schroef aan die in het water ligt. Hiermee wordt het schip door het water heen geduwd. Een groot nadeel van een verbrandingsmotor is dat het rendement in deellast heel erg ongunstig is. Er zal dus relatief meer brandstof verbrandt moeten worden om rendement te geven.

Oplossingen:

Diesel Elektrisch Aandrijven

Diesel-elektrisch aandrijven. De kracht van Kolmer De afgelopen jaren heeft Kolmer veel tijd en energie gestoken in de combinatie van scheepsdieselmotoren en elektromotoren. Het resultaat is dat er een energiebesparing wordt bereikt van 20 tot 30% bij het varen. Een innovatie waar veel belangstelling voor bestaat in scheepvaartkringen. De meeste dieselmotoren van schepen draaien op…

Stroomopwaarts vs. stroomafwaarts

De elektromotoren van Kolmer Elektromotoren zorgen voor verduurzaming in de voorstuwing. Met een elektromotor is de energieconsumptie namelijk veel beter te regelen. Stroomopwaarts kan de diesel aangedreven generator volle kracht leveren. De energie wordt door de dieselgenerator omgezet naar elektriciteit en voedt deze aan een frequentieomvormer. Stroomafwaarts kan de elektromotor met minder toeren toekomen. Het toerental kan dus door middel van de regel worden afgesteld. Op deze manier levert de dieselgenerator minder energie. Dit kan zo op elkaar worden afgestemd dat er besparingen van 25 tot 30% te realiseren zijn. Een behoorlijke besparing aan stookolie voor het schip dus.

Het allergrootste voordeel wat u behaalt door het gebruik van onze elektromotoren is dat er minder energie verbruikt wordt, maar wel met een gelijk blijvende opbrengst voor de output voor de machine.

Ruime ervaring in de scheepsbranche

Bij Kolmer Elektromotoren weten we als geen ander dat bedrijfszekere installaties binnen de scheepsvaart erg belangrijk zijn. Wij hebben ervaring met het bouwen van de elektromotor in combinatie met de scheepsschroef. Het geheel is ingebouwd in een V-pod onder het schip. De V-pod kan 360 graden draaien, wat manoeuvreren met het schip erg gemakkelijk maakt. Voor de realisatie van de V-pod werken we samen met de beste partijen. Onze kennis en kunde voor het elektrische gedeelte van de V-pod, gecombineerd met de mechanische expertise van AAA Propulsion.

De elektromotor kan ook geleverd worden in een watermantel gekoelde uitvoering. De motor wordt dan op de schroefas van het schip geschoven en kan op ieder gewenst moment worden ingezet. De hoofdmotor zelf kan dan worden uitgeschakeld. Het voordeel? Een minimale uitstoot aan CO2 gassen.

Vanaf de ontwerpfase betrokken

Bij Kolmer Elektromotoren worden we graag al vanaf de ontwerpfase betrokken. Wij denken graag met onze klanten mee. Dit geeft vanaf het begin een afstemming van de beschikbare standaard componenten. Zijn het al bestaande componenten? Dan heeft dit weer positieve gevolgen voor de kostprijs.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een elektromotor volgens de nieuwe richtlijnen voor uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van Kolmer Elektromotoren staan graag voor u klaar met een vrijblijvend advies.


"Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om het naadloos op onze vraag aan te sluiten. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!"


Een van onze klanten

2019-02-05T15:37:53+01:00

Een van onze klanten

"Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om het naadloos op onze vraag aan te sluiten. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!"