Andere maten behuizing en hogere startstromen bij IE4 elektromotoren
Home Nieuws Andere maten behuizing en hogere startstromen bij IE4 elektromotoren

29-06-2023

Andere maten behuizing en hogere startstromen bij IE4 elektromotoren

Een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij 𝐈𝐄𝟒-𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐨𝐦𝐨𝐭𝐨𝐫𝐞𝐧 als vervangende motor.

Er is al veel geschreven over de nieuwe IE4-regelgeving die eraan komt. Hieronder vind je een aantal praktische zaken waar je tegenaan kunt lopen bij vervanging.

Eerst de basis:
Per 1 juli 2023 moeten middelgrote elektromotoren met een vermogen van 75kW tot en met 200kW voldoen aan de IE4-norm. Deze vermogensrange geldt voor de 2, 4 en 6-polige motoren. Dit is dus maar een klein deel van de IE3-elektromotorenportfolio.

Problemen met inbouwmaten

Praktisch kan dit problemen geven met inbouwmaten. Er zijn fabrikanten die de IE4-rendementen behalen door middel van een grotere bouwgrootte. Bij vervanging van motoren brengt dit in veel gevallen problemen met zich mee. Denk aan hoogtes die niet meer overeenkomen en motorfundaties die niet meer passen. Aan dit soort zaken denk je niet meteen, maar is wel belangrijk om te weten. Wij leveren om die reden IE4-motoren volgens de IEC-richtlijnen met standaard bouwgroottes, zodat je achteraf niet met de gebakken peren zit.

Lengtematen is aandachtspunt

Waar je wel rekening mee moet houden is de lengtemaat van de motor. De totale lengte van de motor is niet gebonden aan regelgeving en kan dus verschillen.

Daarom hebben wij van al onze motoren digitale tekeningen beschikbaar en kunnen we je die eenvoudig toesturen.

Hogere startstromen

Zijn er nog nadelen te noemen als het gaat om IE4-motoren? Helaas moeten we dit antwoord ook beantwoorden met “Ja”. Doordat de rotorconstructies van de motoren gewijzigd zijn heeft dit als gevolg dat de massatraagheid van de rotor groter is geworden. Deze toename in massatraagheid zorgt ervoor dat de startstromen van de motoren hoger zijn. Uiteraard heeft dit alleen een nadelig gevolg als de motor direct online (dol) wordt opgestart, dus rechtstreeks met een stekker in het stopcontact. Wordt de motor via een frequentieregelaar aangestuurd dan zal dit geen probleem opleveren.

Let dus bij de selectie van de nieuwe IE4-motoren goed op dat het allemaal past.

Bekijk hier ons handige overzicht:
Bekijk hier al onze IE4-elektromotoren
of raadpleeg geheel vrijblijvend ons sales engineers-team.
Zij helpen je graag!


📧 info@kolmer.nl
📞 0341 369696


#elektromotoren #IE4 #speedspecialsservice
Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om naadloos aan te sluiten op onze vraag. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!

- Eén van onze klanten -

Ontvang elke maand het laatste technische nieuws en updates over Kolmer