Washnet, the “Ferrari” onder de wasboxen
Home Nieuws Washnet, the “Ferrari” onder de wasboxen

08-09-2020

Washnet, the “Ferrari” onder de wasboxen

Je auto wassen. Voor de een is het een feestje, voor de ander een noodzakelijk kwaad. Ga jij uitgebreid aan de slag op je eigen stoep of rijd je een volautomatische wasstraat in? Een derde optie is om te wassen in een van de doe het zelf carwashboxen die je op veel plekken in Nederland vindt. Grote kans dat je dan in een wasbox van Washnet staat. En dat je ongemerkt één van Kolmers energiezuinige elektromotor gebruikt. Michael Harskamp, eigenaar van Washnet: “Deze elektromotor is één van de vele innovaties die ik heb doorgevoerd om mijn machines beter, eenvoudiger en storingsvrij te maken.”

Vliegende keep

Michael is techneut in hart en nieren en met 28 jaar ervaring een betrouwbare speler in deze branche. “In 1992 zijn mijn vader, broer en ik een bedrijf gestart dat voornamelijk actief was binnen de gemeentereiniging in Amsterdam. Op een gegeven moment bleek dat wij ook heel goed doe het zelf carwash machines konden bouwen. We hebben ons bedrijf verkocht en in 2002 ben ik onder de naam Harskamp Techniek B.V. opnieuw gestart. Werkzaamheden voor de overheid, en wasboxen. Dat ging goed! Op een bepaald moment had ik twaalf man aan het werk.” Michael is altijd vliegende keep geweest. Hij doet sales en storingen en is de spil tussen de administratie, technische dienst en productie. Iedereen weet dat je bij Harskamp Techniek goede machines koopt, maar Michael wil een stap verder gaan. Hij start een nieuw bedrijf dat zich volledig richt op wasboxen: Washnet B.V..


SOEST – De wasstraat in Soest. FOTO LEVIN DEN BOER – KWALITEITFOTO.NL

Een storingsvrije installatie

Zijn missie: wasboxen ontwikkelen die storingsvrij draaien en op afstand te beheersen zijn. Beter, eenvoudiger en met zo min mogelijk storingen. Jarenlang (en nog steeds) draaien Michael en zijn monteurs servicediensten. Daar is geld mee te verdienen, maar het is ook een hoop gedoe. Michael: “De afgelopen jaren heb ik mijn machines daarom helemaal herzien. Ik wil wasboxen van de hoogste kwaliteit leveren. Elke storing die ik ooit ben tegengekomen heb ik structureel opgelost. Daarnaast zorg ik dat onze machines continu aangepast worden op de eisen van deze tijd. De ontwikkelingen zowel op technisch vlak als wat betreft milieu eisen staan niet stil en daar spelen mijn machines op in.”

Mocht er toch een keer een storing zijn, dan kan de eigenaar die zelf oplossen. Michael coacht telefonisch en daarnaast is Washnet bezig met het maken van een video-bibliotheek, waarin de meest voorkomende storingen via online video’s verholpen kunnen worden. Met al deze aanpassingen is Michael een echte trendsetter binnen de branche. Zo is hij ook de eerste die kiest voor een IE3 motor, roestvrijstalen behuizing, pc remote control en nieuwe betaalsystemen.

Flink prijskaartje

Veel specialistisch werk, zoals de complete elektronica, laat hij over aan externe partijen. “Het uitbesteden van de schakelkastbouw en ontwikkeling van de software is weer een verbetering van mijn product.” Het resultaat: Michael verkoopt inmiddels de Ferrari onder de carwash-boxes! En daar hangt een prijskaartje aan. “Onze machine is geschikt om langdurig en veel te draaien. Als jij een toplocatie hebt waar je goede omzetten gaat draaien, dan moet je naar Washnet komen.” In 2017 verhuist Michael de productie van de carwash naar Litouwen. Hij start daar samen met een partner een nieuw bedrijf dat zorgt voor het bouwen en assembleren van de machines. Michael krijg nu plug en play machines geleverd.

Aandrijving van de hogedrukpomp

Hij kan zich niet precies herinneren wanneer hij voor het eerst met Kolmer in contact kwam, maar het zal waarschijnlijk een jaar of vijfentwintig geleden zijn. Michael: “De elektromotoren van Kolmer zorgen in onze wasboxen voor de aandrijving van de hogedrukpomp. Een basisfunctie die ervoor zorgt dat de wasbox kan draaien. Maar ook hier wilde ik innoveren en overstappen op een energiezuinige IE3 motor.”

Michaels wensenlijstje:
  1. Een rustig draaiende motor (zodat de pomp langer meegaat)
  2. Een compactere motor
  3. Voldoen aan IE3 regelgeving
  4. Efficiëntie op elk vlak, zowel economisch als ergonomisch
“Een 1500-toeren pomp rustiger laten draaien, in combinatie met een lichtere motor en een laag toerental. Meer rendement tegen lagere kosten, dat was mijn wens.” De belangrijkste voorwaarde daarbij is de bouwwijze. IE3 motoren worden steeds groter en langer en passen uiteindelijk niet meer in de wasbox. “Samen met Jan Bakker ben ik gaan filosoferen en we kwamen op een hele mooie motor uit. We hebben ons prototype getest, metingen gedaan en vervolgens konden we gaan produceren. Om ruimte te besparen hebben we met een inwendige as gewerkt en zo de motor vijftien centimeter kleiner gekregen. Ook konden we de aandrijfkoppeling tussen de elektromotor en de pomp laten vervallen. Weer een onderdeel minder dat kapot kan gaan. De motor is compact, energiezuinig, stiller, heeft minder slijtage en voldoet aan de IE3 norm. Ik ben er 100% blij mee!


Service van ongekende klasse

Michael: “Kolmer heeft bij deze motor enorm met mij mee gedacht. Niet alleen qua techniek, maar ook financieel gezien door een afroeporder voor mij te realiseren. Er staat een aantal speciaal voor mij ontwikkelde motoren op voorraad die ik naar wens kan afnemen. Kolmer is een betrouwbaar bedrijf waarmee ik in al die jaren dat we zaken doen nooit problemen heb gehad. De flexibiliteit en service vind ik bijzonder. Stel ik heb ergens een spoedprobleem en er moet een motor geregeld worden. Er zijn de afgelopen jaren zoveel verschillende motoren gebruikt: met flensen, met koeling, met verschillende aansluitmaten. Kolmer plant een spoedklus voor mij in en na twee uur kan ik de juiste motor ophalen. Daar wordt vervolgens geen meerprijs voor gerekend. Service van ongekende klasse vind ik dat. Ik kan, dankzij Kolmer, goede sier maken bij mijn klanten.”

Ambities

Niet alleen zijn wasboxen wil hij eenvoudig houden, Michael heeft dezelfde missie voor zijn bedrijf. Hij hoeft niet megagroot te worden. Zijn klantenkring bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen en dat past goed. “Ik heb direct te maken met opdrachtgevers en eigenaars en kan zo mijn enthousiasme over mijn producten overbrengen. Ik hou niet van protocollen en ingewikkelde procedures. Eenvoudig en snel, daar gaat het om. Ik sta klaar voor mijn klanten, en wil constant met ze on speaking terms blijven. Als je deze bedrijven goed helpt dan blijven ze altijd bij je terugkomen. Daar ga ik voor!”


SOEST – De wasstraat in Soest. FOTO LEVIN DEN BOER – KWALITEITFOTO.NLAls er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om naadloos aan te sluiten op onze vraag. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!

- Eén van onze klanten -

Ontvang elke maand het laatste technische nieuws en updates over Kolmer